Artikkeli

Jukka Pukkila muistelee

Jukka Pukkila otti yhteyttä Kyläyhdistykseen ja halusi jakaa muistonsa lapsuuden Kokkilasta:

Sillä tavalla liityn Hauhon Kokkilaan, että isoäitini Anni Sylvia Leppäniemi os. Pietilä (Mummu, isolla alkukirjaimella) on Kokkilan Pietilästä. Lapsuudessa siellä tuli vietettyä hyvinkun paljon kesälomia. Asuimme Mummun siskon, Martta Larman, kesämökillä siinä mäen päällä. Siitä oli aika julma alamäki Särkemän rantaan ja seppä Tuomon (?) pajalle. Useimmiten meidät toi sinne autolla Erkki Kallio, äitini sisaren mies, joskus tultiin junalla Hämeenlinnaan ja Kokkilaan meidät haki joskus Vaarin veli, Nestori Leppäniemi, joskus tultiin linja-autolla. Yhtenä kesänä tultiin mopoilla ja polkupyörillä. Vaarilla, äidillä ja Vikko-enolla oli Tunturimopot, se putkirunkoinen ilman takajousia. Ensin polkemalla Kuorevedelle, yö siellä ja sieltä Länkipohjaan linja-autolla ja loppumatka Huutijärven kautta Hauhon Kokkilaan polkemalla. Jossain vaiheessa takalisto kipeytyi, satulan päälle pistettiin vaarin baskeri ja oli kuin olisi istunut hyvässä laiskanlinnassa. Yöt nukuttiin ihanassa siskonpetissä Martan mökin vintillä.

Päivät "hengailtiin" siinä ihan lähiympäristössä. Huonolla menestyksellä ongittiin kaloja Särkemästä tai pieniä ruutanoita. Useimmiten päivät hengailtiin Pietilässä, tehtiin navettahommia - kevyemmästä ja vaarattomimmasta päästä, usein käytiin hakemassa lehmiä laitumelta. Siellä oli yksi lehmä, sellaista päällekäyvää mallia - piti välillä pistää juoksuksi. Ja muistikuva on sellainen, että lehmäkin juoksee lujaa.
Kivoja reissuja oli hevosen uittaminen työpäivien jälkeen.

Erityisesti jäi mieleen se pikkuinen kauppa. Siellä näin varmaan elämäni ensimmäiset sokeritopat "in live". Ja oli siellä paljon tavaraa, sellaista, mitä ei nähnyt Mäntän kaupoissa. Ja hassuinta oli, että se kauppa oli jo silloin iltaisin auki. Ei menty etuovesta sisään vaan takaovesta.

Siinä naapuristossa asui Hämeenlinnasta myös Virtanen- niminen pariskunta. Heillä oli 1952 mallin neliovinen "piikkinokka" Skoda, jonka mummu ja vaari ostivat myöhemmin.
Meiltä paloi talo Perniössä 21.11.2010 - kaikki meni.

Kuva vas: Vaari ja Mummu, kuva oik: Vaari ja Nestori Leppänen (myöh. Leppäniemi) Kuvat löytyvät kuva-albumista